Koolhydraatarm dieet

Wat is nou precies een koolhydraatarm dieet? De term koolhydraten is een verzamelnaam voor zetmeel en verschillende suikers. Je zou dus ook kunnen zeggen dat er in koolhydraatrijke voeding veel suikers zitten. Daarbij zit er ook veel zetmeel in. Bij een koolhydraatarm dieet is het zaak om die voeding zoveel mogelijk te vermijden. Voorbeelden van een koolhydraatarm dieet zijn:

  • Het Atkins dieet
  • Het South Beach dieet
  • Een Low carb dieet (eigenlijk is dit de Engelse/ Amerikaanse term voor een koolhydraatarm dieet, maar het is wel erg gangbaar).
  • Heller dieet
  • Pierre Dukan dieet
  • Het dokter Frank dieet (een Nederlands dieet)

Het gedachtegoed achter een low carb dieet/ een koolhydraatarm dieet is simpel. Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet tot insuline/ glucose, als ze niet verwerkt worden. Dat is hetzelfde als wat er gebeurt met vet. Dat kan worden opgeslagen als het niet wordt verbrandt.

Wanneer je dus veel energie verbruikt, hoeft er niks aan de hand te zijn. Verbruik je weinig, kan je aankomen. Even een schets van de situatie.

Stel je voor, je eet op een dag voor 1.000 punten (we noemen het even punten, maar je kan ook calorieën, koolhydraten of vetten lezen, het gaat om het idee). Je loopt hard, hebt intensief werkt en je verbrandt 1.200 punten. Dan is er niks aan de hand, want de koolhydraten, suikers, vetten enzovoorts worden verbrand. Heb je echter geen sport, doe je geen zwaar werk en verbrand je maar 750 punten. Dan houd je per dag 250 punten over. Die worden door je lichaam opgeslagen voor als het later een keer nodig mocht zijn: je komt aan, je wordt dik.

 

Glucose

Toch is het goed om te weten dat je zonder glucose weinig zult uithalen. Glucose en vetten, eiwitten, het zijn allemaal bouwstoffen die je lijf nodig heeft om te kunnen werken. Zodra je teveel koolhydraten binnen neemt, krijg je een overschot aan glucose.

De alvleesklier (het orgaan dat suikers/ insuline aanmaakt) zal overuren draaien en teveel suiker creëren. Dat moet ergens worden opgeslagen. Je lichaam probeert het in het bloed op te slaan als vet.

Hierbij wordt ook de vetverbranding stilgezet, want je lichaam denkt dat je niets meer hoeft e verbranden en het nodig hebt. Zodoende kom je razendsnel aan. Zeker als dit dagelijks aan de orde is.

Bij het zoeken van een geschikt koolhydraatarm dieet is het wel goed om te beseffen dat er verschillende koolhydraten bestaan. Een verkeerd dieet zorgt ervoor dat je ook weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, die je wel nodig hebt, of juist een teveel van voeding die je niet nodig hebt. Denk aan mineralen, vezels, eiwitten en vitaminen.

Zijn alle koolhydraten hetzelfde?

Er zijn veel verschillende soorten van koolhydraten. Dat is goed om te weten als je gezond wil afvallen. Om te bepalen welke koolhydraten die je eet gezond zijn, kun je je verdiepen in de Glucemische Index (ook wel GI afgekort). Daarin staat wat de waarde van de koolhydraten is, of het snelle of trage koolhydraten zijn. Het verschil tussen snelle en trage koolhydraten is dat snelle koolhydraten snel door het lichaam verteerd worden en trage langzaam. Met snelle koolhydraten blijf je doorgaans ook met een restant zitten, waardoor je overgewicht toeneemt.

Langzame koolhydraten vergen meer tijd, waardoor ze ook beter en vollediger worden verteerd. Die zijn dus gezonder en een stuk beter als het aankomt op gewichtsverlies.

 

Een goed koolhydraatarm dieet bevat wél koolhydraten

Koolhydraten dus, je hebt je er een beeld van kunnen vormen. Het gaat om verschillende types koolhydraten (traag en langzaam) en de rol van glucose en andere stoffen. Bij een dieet kun je dus wel gewoon koolhydraten eten, zolang het de langzaam verteerbare koolhydraten zijn. Een goed koolhydraatarm dieet bevat dus wel koolhydraten!

De bepaling voor een goed dieet, kun je koppelen aan de GI van 70. Daar ligt de grens. Hoger? Mijd het dieet dan. Een ideaal plaatje is het wanneer de GI 50 of lager bedraagt.

 

Hoe ziet de voeding van een gezond koolhydraten dieet er dan uit?

Vermijd dus voeding met SNELLE koolhydraten, zoals:

  • Aardappelen
  • Witte rijst
  • Junkfood (alles wat uit de snackbord komt, van de MacDonalds etc)
  • Pasta (spaghetti, tagliatelli en ga zo maar door)
  • Wit en volkoren brood
  • Maïs
  • Speltbrood
  • Frisdranken (boordevol suikers!)

 

Vervang dit zoveel mogelijk met LANGZAME koolhydraten:

  • Havermout
  • Peulvruchten
  • Zilvervlies- of bruine rijst
  • Gierst
  • Quinoa
  • Fruit
  • Groenten
  • Noten
  • Zaden

De goede koolhydraten bevinden zich voornamelijk in producten waar niet of nauwelijks aan gerotzooid is. Geen onnodige toevoegingen, dus. Terwijl de slechte koolhydraten juist worden gebruikt bij producten die heel veel zijn bewerkt. Helaas vind je steeds meer van die vooraf gefabriceerde producten in de supermarkt. Deze onaangename koolhydraten maken voeding namelijk voller (Waardoor ze meer aftrek vinden bij de klant) en worden dus ook veelvuldig gebruikt om smaak te creëren. Wees kritisch, nu je dit allemaal weet. De verpakking moet het je vertellen!

 

Wil jij afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Dit artikel was erg informatief. Het kan zijn dat je nu een koolhydraatarm dieet wil gaan volgen. Er zijn diverse koolhydraatarme diëten te vinden, dus wie af wil vallen met een koolhydraatarm dieet hoeft zeker niet ver te zoeken. Verreweg het bekendste dieet op het gebied van koolhydraten vermijden is dat van Atkins. Dit is een dieet gericht op minderen en beperken van koolhydraten. Wereldwijd zijn miljoenen mensen met dit dieet aan de slag gegaan en zij hebben veel gewicht verloren. Niet voor niets wordt het Atkins dieet nog door velen gebruikt.

Similar Posts
Het Dukan-dieet
Ben je op zoek naar een dieet? De grootste kans van succesvol afvallen heb je met een eiwitdieet hoeveel kilo...
Wil jij afvallen met een koolhydraatarm dieet?
Eén van de meest populaire diëten op dit moment is een koolhydraatarm dieet. Door koolhydraten te minderen vallen duizenden mensen...
Het ziekenhuisdieet onthuld
Tegenwoordig willen mensen snel afvallen. Dat kan aan de hand van een crash dieet. Een voorbeeld van een crash dieet...