Hardlopen, gids voor starters

Hardlopen is een populaire bezigheid onder mensen die graag willen sporten en af willen vallen. Met hardlopen bereik je dan ook razendsnel resultaat. Zowel op het gebied van afvallen als op het gebied van conditie opbouwen, uithoudingsvermogen en fitheid.

Desondanks is het voor veel mensen lastig om goed te starten met hardlopen. Wat we veel zien is dat mensen vol enthousiasme beginnen en toch na enkele keren weer afhaken. Waarom? Omdat ze geblesseerd zijn. Of omdat ze in het begin te hard van stapel zijn gelopen.

Je moet je bedenken dat je met hardlopen een aanslag op je lichaam pleegt. De impact van een stap hardlopen op je lijf is heel erg groot. Je komt met veel vaart op de grond en dreunt die kracht door je hele lichaam heeft. Je benen (en vooral je knieën) moeten die klap opvangen en verteren. Dat gaat je lichaam niet in de koude kleren zitten en het kan dus zijn dat je er even aan moet wennen. Mensen die niet naar hun lichaam luisteren lopen een grote kans om hun lichaam kapot te lopen. Dan is het niet gek dat je na een tijdje afhaakt en niet meer profiteert van de vele voordelen die hardlopen te bieden heeft.

Hardlopen gids voor starters

Speciaal voor mensen die op een goede, professionele en onderbouwde manier willen beginnen met hardlopen, hebben we deze gids geschreven. De startersgids voor hardlopers bevat enkele bondige tips die jou gaan helpen om het beste uit je hardloopavontuur te halen.

 

1 Goede schoenen

Op alle websites over hardlopen kom je het onderdeel “goede schoenen” tegen. Dat is met een reden: goede schoenen zijn van het meest cruciale belang als je goed wil kunnen hardlopen. Door je schoenen goed af te stemmen op je lichaam zorg je dat je comfortabel loopt en geen last krijgt van je benen, knieën en andere onderdelen van je lichaam.

Goede schoenen hoeven overigens niet duur te zijn. Goede schoenen herken je aan het feit dat ze direct goed voelen. Ze passen om je voeten en na een eerste keer lopen leveren ze nauwelijks ongemak op. Hooguit wat blaren.

 

2 Blijf in balans

Als je in een park om je heen kijkt zie je veel renners lopen met een smartphone in de hand (om de tijd bij te houden) of een bidon met water. Maar wist je dat het heel slecht is om iets in je handen te houden tijdens het rennen? Je lichaam raakt erdoor uit balans. Ook al weegt een smartphone of bidon water niet zoveel, je hebt wel meer gewicht aan die kant van je lichaam mee te zeulen en je lichaam past zich daar onmerkbaar op aan.

 

3 Vocht

Drink veel voor je gaat rennen. Een test die je bij jezelf kan doen is de volgende: controleer je urine voor je gaat hardlopen. Is die wit of lichtgeel? Dan heb je genoeg vocht om je lichaam te blijven hydrateren. Is je plas echter donkergeel? Dan heb je echt meer vocht nodig om te voorkomen dat je een droge mond gaat krijgen, hoofdpijn (of zelfs migraine) krijgt en met andere ongemakken te maken krijgt.

 

4 Eet- en drinkgewoonten

Probeer vlak voor het rennen niet meer te eten of te drinken. Zeker een halve liter water op je maag kan behoorlijk vervelend gaan worden. Doordat je gaat rennen heeft je lichaam niet meer de tijd om de voeding af te breken en te verwerken, waardoor je het op blijft boeren. De prestaties en het plezier in het rennen kunnen op die manier afnemen. Eet en drink dus tijdig en neem minstens een half uur rust tussen je maaltijd en het rennen. Je zal zien dat dit beter werkt.

 

Starten met h2ardlopen

Met deze 4 tips hopen we je op weg te kunnen helpen met het rennen. Veel succes met hardlopen. Vergeet niet ervan te genieten!

Similar Posts
Snel afvallen
Tegenwoordig is het om de woorden van de dag dat mensen snel willen afvallen. Daar kunnen ze allerlei redenen voor...

There are no comments yet, add one below.

Leave a Reply


Name (required)

Email (required)

Website